Kako da izaberete prvi automobil za vaše dete

Ako ste dugogodišnji vozač tada verovatno nije ni potrebno da razmišljate o svojim kolima, osim u slučaju da automobil treba da kupite svom detetu koje je tek dobilo vozačku dozvolu i ušlo u tu fazu života. U tom slučaju najbolje je da prvo razgovarate otvoreno i razmislite da li je vašem detetu uopšte potreban poseban automobil. Ako, recimo, živite u gradu, izračunajte koliko je novca potrebno mesečno otprilike za parkiranje, benzin, i naravno, redovna održavanja, popravke i registracije (lån 4000 i 30 dage).

Detaljan proračun može da vas dovede do zaključka da će vaše dete automobil da koristi za odlaske na fakultet ili posao, i da će sasvim sigurno morati da preparkirava kola i plaća parking. Ovo pored troškova donosi i nerviranje zbog gubitka vremena i večitu potragu za praznim mestom za parkiranje.

Uz gubitak vremena idu i troškovi parkinga i benzina. Sada je pravi trenutak da se zapitate da li je novi automobil uopšte potreban vašoj porodici ili bi bilo bolje i daleko jeftinije da detetu plaćate mesečnu kartu za gradski prevoz i poštedite se većine briga. Čak i u slučaju nekih hitnih vožnji ili prenošenja kabastog ili teškog tereta, iznenadni troškovi za taksi prevoz opet mogu da budu daleko isplatljiviji u odnosu na kupovinu novog automobila.

I isti ovaj rezon može da se primeni na odrasle članove jedne porodice koja živi u gradskim uslovima i nema potrebu da često putuje ka drugim destinacijama. Pa čak i u takvim slučajevima, prevoz autobusom ili vozom može da bude daleko isplatljiviji. Na primer, povratna karta vozom od Beograda do Novog Sada vrlo udobnim i izuzetno tačnim vozom košta ispod 600 dinara po osobi, što je više nego povoljno, a daleko ispod cene koštanja benzina ako ste se tamo zaputili sami u automobilu.

No, u slučaju da je porodica odlučila da detetu ipak kupi automobil, tada je najisplatljivija opcija polovni model i to pogotovo ako će se ta kola najviše koristiti u tu odmah u gradu i generalno će se izbegavati duge relacije za vožnju rki. Ali isto tako morate da se uverite da je polovni automobil potpuno siguran i to ćete izvesti tako što ćete povesti iskusnog automehaničara sa sobom da detaljno pregleda vozilo. Pored pregleda motora, dovoda goriva i struje, vrlo je bitno i u kakvom je stanju limarija, ali to će automehaničar da proveri odmah i zato nemojte štedeti na plaćanju ovog „specijalističkog“ pregleda.

Ušteda je vrlo bitna, ali je sigurnost vašeg deteta iznad svega i tu nema mesta za kalkulacije. I na kraju, morate se vrlo jasno dogovoriti u krugu porodice da li su noćne vožnje dozvoljene vašem podmaltku i koliko kućni budžet predviđa za troškove goriva. Mada u ovu računicu možete odmah da ubacite i nepredviđene troškove za popravke i naravno godišnje tehničke preglede i registracije. To uopšte nisu male sume i nemojte da vas želja za komforom prevari, a budući i sasvim sigurni izdaci – iznenade.

Dakle, osnovna pitanja za vašu porodicu su: da li nam je potreban još jedan automobil; cena tog automobila sa svim usputnim troškovima; i cena tekućeg održavanja? Kada sve stavite na papir i uporedite sa cenom godišnje karte za gradski prevoz, tada ćete imati i ispravan odgovor.