Kako uštedeti na izdacima za decu

Porodice koje po prvi put dobijaju dete se nalaze u najtežim situacijama vezanim za finansiranje zdrave budućnosti svog podmlatka. U tim trenucima sve je vrlo haotično, počevši od prve odeće u kojoj beba treba da se iznese iz porodilišta, preko stalnih zaliha pelena, posteljine, kolica, sedišta za bebu u kolima i ostalih, ne tako vidljivih, ali vrlo značajnih troškova za kozmetiku. Kasnije, jednom kada pelene više nisu potrebne, roditelji će morati da se suočavaju sa redovnim nabavkama garderobe, kao i dovoljnim prostorom za odrastanje, i naravno dečijim potrebama za zabavom i obrazovanjem.

I čini se kao da su porodice sa dvoje ili čak troje dece spremnije na ove izdatke i stalne promene, jer su se roditelji već navikli na ovu fazu zajdničkog života. Svakako da nije jeftino gajiti decu u ovako ekonomski nestabilnim vremenima, ali deca su se rađala i u ratna vremena, a naši preci su uvek nalazili i načine za preživljavanje (robotstøvsuger test).

Nije sramota biti siromašan, ali to isto tako nije ni neki preveliki razlog za ponos. Ako je vaša porodica u težoj materjalnoj fazi, tada je najvažnija stvar koju morate da naučite kreativnost. Čak i da ste basnoslovno bogati, bez raspoloženih i kreativnih roditelja nije moguće odgajiti zdravo i zadovoljno dete.
Tako da možete da zaključite da novac u ovim situacijama igra tek drugorazrednu ili trećerazrednu ulogu.

Što se tiče konstantnih troškova za garderobu, u slučaju da imate više dece treba da se naučite da mlađa deca nasleđuju sve što mogu od starije. A ako imate samo jedno dete povežite se rodbinom i komšijama i neka kese sa garderobom kruže. To za decu čak može da bude i jako zabavno, i zato je i važno da ih učite da ne provode vreme po tržnim centrima i šoping-maničnom ponašanju, već da je uloga odeće da ih zaštiti, i da je sve što se od nje očekuje je da bude čista i uredna.

Takođe nema potrebe da žalite ako nemate novca da detetu priuštite preskupe igraonice. Igralište napolju i obližnji park su za njih daleko korisniji i naravno zdraviji, pošto će boraviti na otvorenom. Ukoliko nema starije dece od kojih mogu da kopiraju pozitivne igre, tada je vaš zadatak kao roditelja da im se pridružite i ponudite zabavnije ideje za igru. Nemojte samo sedeti po strani sa drugim majkama, ako već vidite da je deci dosadno i da besciljno tonu u apatiju (oppladbar støvsuger).

I ako do sada niste bili upisnik javne biblioteke, sada je pravo vreme, jer tamo možete pronaći prava blaga dečijih knjiga i provoditi vreme pre spavanja čitajući svojoj deci mnoge čudesne priče. A u slučaju da ne možete da priuštite skupe odmore, vrtići i škole organizuju rekreativne nastave u prirodi koje su daleko jeftinije od standardnih cena turističkih aranžmana. Deca će sigurno boraviti na otvorenom, što je odlično za zdravlje, a u isto vreme družiće se sa ostalom decom, što je opet, odlično za razvijanje njihovih socijalnih sposobnosti. Zato nemojte da se plašite da ih šaljete na ova putovanja i imajte u vidu da takvi aranžmani obično nude jedan do dva besplatna boravka za one koje su u težoj materjalnoj situaciji.