Nikola Tesla

Nikola Tesla je čuveni svetski izumitelj i naučnik, i teško da postoji iko ko se jednom nije zanimao za prodor nauke i tehnologije, a da nije čuo ovo ime. Tesla je rođen u selu Smiljan 1856. godine, na teritoriji tadašnje Austro-ugarske monarhije, a danas države Hrvatske. Otac mu je bio pravoslavni sveštenik, vrlo obrazovan i produhovljen čovek, ali se takođe priča da je svoje prave čudesne talente nasledio od svoje majke.

Od samog detinjstva se videlo da nešto nije sasvim uobičajeno sa mladim Nikolom i njegovim starijim bratom, jer su mogli da pomeraju objekte svoim umom, a i razmišljali su potpuno drugačije od svojih drugova. U trenutku kada je njegov stariji brat Dane poginuo, njihov otac, sveštenik po zanimanju, odlučio je da će se Nikola posvetiti izučavanju vere kako bi te „demonske“ sposobnosti koje je posedovao mogle da budu iskorišćene za nešto dobro. Ali sudbina je htela drugačije i Nikola se posle dugog protivljenja želji svog oca obreo u Gracu u tadašnjoj Austrijskoj politehničkoj školi, a zatim Pragu gde samo prisustvovao predavanjima na Karl-Ferdinand Univerzitetu. Zvanično zvanje inženjera nikada nije stekao, ali ga to nije omelo da se preseli u Budimpeštu i jedno vreme radi kao stručnjak za telegrafsku mrežu i telefone, što je u tadašnje doba bio vrhunac tehnologije. Upravo u to vreme napravio je i telefonski pojačivač, kao svoj prvi izum, ali ga nije patentirao.

Kasnije, radeći u Parizu i nemačkim gradovima na sličnim zadacima, izveštio se u praktičnoj elektrici, što mu je puno koristilo kada je 1884. godine otišao da živi i radi za Edisonovu kompaniju u Njujorku. Tu se zadržao samo šest meseci i da li zbog nesporazuma sa samim Edisonom ili zbog činjenice da njegov sistem ulične rasvete nije počeo da se proizvodi, Tesla je pošao samostalnim putem.

Uz pomoć početnog kapitala koji je stigao od Alfreda Brauna i Čarlsa Peka, Tesla je nekoliko godina po napuštanju Edisona, osnovao kompaniju Tesla elektrik i iskonstruisao je indukcioni motor koji je radio na naizmeničnu struju, što je rešilo problem prenosa struje na velike daljine. U ovu priču je ušao i Vestinhaus kao najznačajniji investitor u to doba, ali počeci su bili teški i ometani prevratima na berzi. Ipak, Tesla je uspeo da se osamostali prodajom patenata i osnuje svoju laboratoriju u Njujorku za koju su vezane mitske priče o ogledima u kojima se potiralo vreme i prostor, kao i o uticajima na stanovnike Njojorka. Nekih dvanaest godina kasnije iz neobjašnjih razloga ova laboratorija je potpuno izgorela, a nešto kasnije i zarad proučavanja bežičnog prenosa energije, Tesla se preselio u Kolorado Springs gde je izgradio kulu Vordenklif zarad vršenja daljih eksperimenata.

Početkom dvadesetog veka vratio se u Njujork gde je vreme provodio radeći i živeći po hotelima, sve do svoje smrti 1943. godine. Iza njega su ostali nebrojeni patenti, izuzetne ideje, čudesni eksperimenti i strahoviti prodori u svet eksperimentalne fizike. Tvrdio je da može da kontroliše vreme, kao da ima vremensku mašinu, da kontaktira vanzemaljce i dan danas se tu i tamo pojavljuju podaci da je on zapravo onaj um koji je stajao iza Filadelfijskog eksperimenta u kome je ceo ratni brod sa posadom nestao i ponovo se pojavio u luci. Istina ili mit, još uvek nam ostaje da odgonetnemo.